КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ СМАРТ ТЕРМОСТАТИТЕ?

 

 

Във време, в което енергийната ефективност от първостепенно значение, смарт термостатите постепенно се утвърдиха като интересно средство за намаляване на сметките за електричество. 

Предимствата им далеч надхвърлят стандартния контрол върху температурата, предлагайки функции като отдалечен достъп, възможности за обучение и интеграция със системи за смарт дом

Затова и ние, екипът на ELX.bg, решихме да дадем малко повече детайли за ползите от монтажа на смарт термостати и ще предоставим практически съвети как да увеличите максимално плюсовете от тяхната работа.

Какво накратко представляват смарт термостатите?

Умните термостати са усъвършенствани версии на традиционните, с тази основна разлика, че се свързват с Wi-Fi мрежата на вашия дом, което ви позволява да ги управлявате дистанционно чрез приложение за смартфон или уеб портал. Някои модели дори имат функции за гласово управление, което ви позволява да регулирате настройките с помощта на гласови команди. 

Основното предимство, което отличава смарт термостатите, е способността им да се “самообразоват” относно вашите температурни предпочитания и да създават персонализирани графици за оптимизиране на използването на енергия.

Какви са главните предимства на смарт термостатите?

Инвестицията в смарт контролер на температура не е малка, но пък предлага доста ползи, най-основните сред които са следните.

Какво накратко представляват смарт термостатите? Разберете кои са те сега от блога на ELX.bg.

Икономия на енергия

Умните устройства помагат да намалите потреблението на ток, като гарантират, че системи за отопление и охлаждане работят ефективно. Когато придобият представа за вашия график и предпочитания, термостатите започват да регулират температурата, когато ви няма или спите, пестейки пари от сметките за електричество.

Удобство

Възможността за дистанционно управление на устройствата осигурява несравнимо удобство. Независимо дали сте на работа, на почивка или просто се излежавате на дивана, можете безпроблемно да регулирате температурата в дома си по ваш вкус.

Възможност за персонализация

Смарт термостатите предлагат опцията за висока степен на персонализация. Можете дори да създадете специфични долни или горни температурни граници за различни дни от седмицата, стаи или области в жилището. Някои модели предлагат и възможности за геозониране, които регулират градусите въз основа на физическата ви близостта до дома.

Различни опции за интеграция

Множество смарт термостати успешно се интегрират с други интелигентни домашни устройства като например интелигентно осветление и системи за сигурност. По този начин се постига централизиран контрол и автоматизация на различните системи в дома.

Съвети за максимална енергийна ефективност при монтиране на смарт термостати

Наличието на смарт регулатор на температура само по себе си не е достатъчно за редуциране на сметките за ток, необходими са и малко повече познания за оптималното им ползване.

Изберете подходящия модел

Изборът на правилния смарт термостат е първата стъпка към максимална ефективност. Помислете за фактори като съвместимост с останалите компоненти на системата, опростена инсталация и характеристиките, които са най-важни за вас като капацитет за самообучение или опции за дистанционно управление.

Монтирайте устройството правилно

Коректният монтаж е от решаващо значение за оптималното функциониране на смарт термостата. Ако имате опит с проекти тип „направи си сам“, можете да се пробвате да го инсталирате и сами, като следвате инструкциите на производителя. Въпреки това, по-добрият подход е да наемете професионалист, който да изпълни задачата както трябва, защото приспособлението е специфично и настройките му са от ключово значение.

Активиране на функционалностите за самообучение и планиране

Възползвайте се от опциите за обучение и планиране, които смарт устройството притежава по правило. Много модели имат способността да се адаптират към вашите предпочитания с течение на времето, създавайки енергийноефективни графици, които са в съответствие с вашия начин на живот. Бъдете търпеливи по време на първоначалната фаза тъй като може да отнеме седмица или две, докато устройството разбере вашите модели на поведение.

Нагласете енергоспестяващ режим

За да постигнете максимална ефективност, настройте устройството на енергоспестяващ режим, когато сте далеч или спите. През зимата намалете температурата, когато не сте вкъщи, а през лятото я повишете. Повечето умни термостати позволяват да създавате персонализирани настройки конкретно за тези периоди.

Проверете за наличие на опцията “Геозониране”

Ако устройството поддържа функцията “Геозониране”, активирайте я. Чрез нея термостатът използва местоположението на вашия смартфон, за да определи кога се приближавате или излизате от жилището. След това приспособлението може да регулира съответно температурата, като гарантира, че домът ви е на оптимални градуси, когато пристигнете, и спестява енергия, когато сте далеч.

Какви са главните предимства на смарт термостатите? Разберете повече от блога на ELX.bg.

Възползвайте максимално се от отдалечения достъп до системата

Възможността за дистанционно управление е значително предимство. Ако плановете ви се променят, можете безпроблемно да коригирате температурата от вашия смартфон, като си гарантирате, че климатикът няма да работи ненужно.

Съвети за максимална енергийна ефективност при монтиране на смарт термостати. Разберете повече от блога на ELX.bg.

Интегриране с други смарт устройства

Помислете за интегриране на смарт термостата с други сходни интелигентни домашни устройства. Например, можете да създадете процедури за автоматизация, които надхвърлят компетенциите на основното устройство, а включват и осветлението и  приспособленията за сигурност например. Подобно централизирано управление е безценен инструмент за пестене на енергия.

Редовно поддържайте вашата HVAC система

Ефективността от гледна точка на консумация на енергия не зависи само от термостата. Редовната поддръжка на HVAC системата, която включва почистване на филтри, канали и вентилационни отвори, гарантира, че вашите отоплителни и охладителни системи работят максимално добре. Една правилно поддържана инсталация харчи по-малко ток, за да постигне оптимално отопление или охлаждане в помещението.

Наблюдавайте и анализирайте потреблението на енергия

Редица смарт термостати предоставят отчети за потреблението на енергия и интересни анализи, които помагат да разберете къде харчите повече и как да оптимизирате. Възползвайте се от тези функции, за да наблюдавате потреблението на ток и да откриете възможности за подобряване на ефективността. Някои модели дори предлагат съвети и препоръки въз основа на потребителското ви поведение.

Правете редовни актуализации на софтуера

Дръжте се информирани за софтуерни актуализации, защото те са ключови за продуктивността на устройството. Производителите често пускат ъпдейти, които подобряват производителността и добавят нови функции. Поддържането на софтуера актуален гарантира, че имате достъп до най-съвременните иновации.

Смарт термостатите са мощни помощници, що се отнася до максимизиране на електрическата ефективност в дома. С правилния модел сте в състояние да създадете по-удобна среда за живот за себе си и вашите близки, като същевременно намалите потреблението на енергия и сметките си за комунални услуги. Не забравяйте, че първоначалната инвестиция в интелигентен термостат често се изплаща чрез спестяване на енергия, което го прави интелигентен избор както за вашия бюджет, така и за околната среда.

 

източник :  ELX.bg

Вижте още